Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Shimadzu

 

KAL / SEH

Sastanak Sekcije za hranu Udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB u Podravki

 

Alergeni su bili tema sastanka Sekcije za hranu (SEH), Kluba analitičkih laboratorija (KAL), koji djeluju unutar Udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB, održanog 29. rujna 2016. godine u Podravki.

 

U uvodnom izlaganju Vesna Popijač, direktorica Podravkine Kontrole kvalitete, predsjednica SEH-a i dopredsjednica CROLAB-a, istaknula je važnost umrežavanja laboratorija koji djeluju u okviru subjekata u poslovanju s hranom, ovlaštenih/akreditiranih laboratorija i nadležnih tijela radi promoviranja dobre laboratorijske prakse u osiguravanju visoke razine kvalitete i sigurnosti hrane. Direktorica sektora Istraživanje i razvoj dr.sc. Jasmina Ranilović, prezentirala je postignuća Podravke u izvozu na vanjska tržišta proteklih četiri godine, kao i važnost izvrsnosti rada vlastitih laboratorija Kontrole kvalitete i njezinih partnera.

 

Ovoj aktualnoj temi odazvali su se predstavnici proizvođača hrane iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici ovlaštenih/akreditiranih laboratorija, Ministarstva poljoprivrede, te partneri firme Noack, Hrvatska i Neogen, Škotska, ukupno 80-ak sudionika.

 

U organizaciji sastanka sudjelovala je firma Noack, Hrvatska i njena predstavnica dr.vet med. Gordana Rožić te predstavnice firme Neogen, Škotska.
Neogen je globalna kompanija s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji sredstava za zaštitu zdravlja životinja, poljoprivrednih proizvoda te u području kontrole proizvodnje i sigurnosti hrane, sa sjedištem u SAD. Proizvodnja dijagnostičkih testova locirana je u Škotskoj.

 

Neogen je predstavila Nicola Silliars voditeljica prodaje, dok je Pauline Titchener, voditeljica odjela istraživanja i razvoja proizvoda u Neogenu, a ujedno i stručnjak za područje alergena govorila o europskim zahtjevima i trendovima. Istaknula je zabilježen znatan broj incidenata uslijed alergije na hranu u EU, porast svijesti o alergenima u hrani u sektoru proizvodnje hrane te da tržište hrane na bazi “slobodno od” bilježi kontinuirani porast zahtjeva.
Jana Kolenc-Muženič, stručni suradnik za sigurnost hrane u Žitu d.d. održala je predavanje o procjeni rizika u proizvodnji hrane istaknuvši da globalizacija tržišta, neusklađenost zakonodavstva, različiti pristup problematici alergena iziskuju nabavu sirovina od provjerenih dobavljača i povjerenje u prijenosu informacija te kontinuiranu procjenu rizika proizvodnih procesa. Iskustva u upravljanju alergenima u prehrambenoj industriji prezentirala je Nina Puhač Bogadi, voditeljica sustava sigurnosti hrane Podravka d.d. sa temom Upravljanje alergenima u Podravki. Projekt upravljanje alerganima započeli smo multidisciplinarnim pristupom prije 10 godina, a danas je to program koji se kontinuirano provodi i poboljšava.
U svom drugom predavanju pod nazivom Analitika alergena iz perspektive analitičara, Pauline Titchener istaknula je važnost uzorkovanja u provedbi analize alergena, koja može biti veoma izazovna te kombinacija dostupnih metoda analize može biti od pomoći. Detekciju alergena celera, metodom lančane reakcije polimeraze (engl. PCR) provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. A. Štampar. U svom predavanju dr.sc. Ivančica Kovaček istaknula je brzu pripremu uzoraka, točnost određivanja, nisku granicu kvantifikacije te dobivanje rezultata unutar 24 sata, važnim prednostima ove metode određivanja.

 

Predstavnica firme Noack, Hrvatska dr.vet.med. Gordana Rožić prezentirala je test koji detektira pojedinačni ili šest orašastih plodova, a praktičnu provedbu testa provela je iskusna analitičarka Centralnog fizikalno-kemijskog laboratorija Laura Špernjak.

 

Sudionici sastanka pohvalili su izbor predavača i prezentirane teme kao i organizaciju sastanka te na kraju uživali u neformalnom druženju uz ručak u novo uređenom Podravkinom restoranu.

 

mr.sc. Vesna Popijač
Predsjednica SEH-a

« Natrag

Galerija Slika
Kako upravljati rizicima u laboratoriju, certifikacijskom i inspekcijskom tijelu

Kako upravljati rizicima u laboratoriju, certifikacijskom i inspekcijskom tijelu - 19.02.2015

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Kako upravljati rizicima u laboratoriju, certifikacijskom i inspekcijskom tijelu.


19.02.2015 -  11 slika, 2,87 MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.