Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 

eurolab_logo

 

 

 

LGC

 

Shimadzu

 

KUL / Aktivnosti

Osnovan  CROLAB Klub umjernih laboratorija (KUL)

 

Dana 27. listopada 2004. u prostorijama Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS), Berislavićeva 6, Zagreb, održan je osnivački sastanak CROLAB Kluba umjernih laboratorija (CROLAB KUL) pod predsjedanjem člana upravnog odbora CROLAB-a dr. sc. Dubravka Risovića. Na sastanku je za predsjednika CROLAB - KUL izabran prof. dr. sc. Davor Zvizdic, a za potpredsjednike Tijana Parlić Risović (DZNM) i Tomislav Alar (FSB).

Okupljanje umjernih laboratorija u svoj klub važan je korak prema unaprjeđenju djelatnosti umjeravanja i ostvarenju zajedničkih interesa kod domaćih i inozemnih tijela i ustanova koji su na neki način nadležni za umjeravanje. Nije manja važna ni mogućnost druženja i razmjene iskustava. CROLAB - KUL je jedini klub u RH čije članstvo sačinjavaju isključivo umjerni laboratoriji. Djelatnike umjernih laboratorija je i do sada povezivao stvarni rad i iskustvo na umjeravanju mjerila odnosno sve specifičnosti i problemi koje on uključuje: osiguranje sljedivosti vlastitih etalona, prijenos sljedivosti na mjerila, umjerni postupci, procjena mjerne nesigurnosti, nabava umjerne opreme, akreditacija, itd. Većina se djelatnika umjernih laboratorija  već dugo poznaje i u brojnim prilikama međusobno druži i pomaže. Okupljanjem u CROLAB - KUL se već postojeća dobra suradnja može poboljšati.  Od 58 laboratorija, koliko broji trenutno članstvo CROLAB-a, 10 laboratorija su članovi KUL-a. Među tim članovima nalaze se svi nacionalni etalonski laboratoriji Republike Hrvatske. Oni razvijaju i održavaju Nacionalne etalone duljine, mase, gustoće, sile, temperature i tlaka i već posjeduju međunarodnu EA (European Cooperation for Accredditation) akreditaciju. S  obzirom da nacionalni laboratoriji za svoje fizikalne veličine predstavljaju najvišu mjeriteljsku razinu u RH, očekuje se da unutar KUL-a  preuzmu edukativnu djelatnost oko pitanja umjeravanja i mjerne nesigurnosti za te veličine.

Od značaja je i suradnja s ostala dva kluba unutar CROLAB-a: s Klubom ispitnih laboratorija (CROLAB KIL) i Klubom analitičkih laboratorija (CROLAB KAL). Umjerni laboratoriji su za ispitne i analitičke laboratorije infrastrukturne naravi jer se mjerenja u postupku ispitivanja trebaju provoditi s mjerilima koja su umjerena odnosno međunarodno sljediva. Slično  vrijedi za referencijske materijale koji se upotrebljavaju u analitičkim laboratorijima. Tu umjerni laboratoriji, osim kroz uslugu umjeravanja, mogu pomoći kroz seminare o načinu upotrebe i o procjeni mjerne nesigurnosti i za pojedine tipove mjerila.

 

 

Glavne aktivnosti CROLAB-KUL-a mogu uključiti:

  • povezivanje laboratorija prema pojedinim fizikalnim veličinama, razmjenu iskustava u svim područjima rada, povezivanje umjernih laboratorija s nacionalnim umjernim laboratorijima
  • izrada internetske stranice s popisom umjernih laboratorija koji su članovi KUL-a, njihovim osnovnim podacima i tablicom najboljih mjeriteljskih sposobnosti (BMC)
  • edukacija o metodama umjeravanja, procjeni mjerne nesigurnosti kod umjeravanja za potrebe umjernih laboratorija
  • edukacija o primjeni pojedinih tipova mjerila, o metodama mjerenja i procjeni mjerne nesigurnosti za potrebe ispitnih i analitičkih laboratorija
  • obavijesti o mjeriteljskim simpozijima, konferencijama i radionicama
  • konstruktivno uključivanje u rad Nacionalne službe za akreditaciju
  • organizacija međulaboratorijskih usporedbi.

 

S obzirom na ugled članova KUL-a, očekuje se da će logo CROLAB - KUL imati svoju težinu te da će u pozitivnom smislu djelovati na povjerenje korisnika u laboratorije koji ga nose.

 

Davor Zvizdić

Predsjednik Kluba umjernih laboratorija

« Natrag

Galerija Slika
Dan KALa

"Dan KALa" - 25.02.2009.

U nastavku možete preuzeti sve slike s "Dana KALa".


25.02.2009. - 34 slike, 1.6MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.