Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

OSIGURANJE VALJANOSTI ISPITNIH REZULTATA (Što je novo u novoj ISO/IEC 17025)

SVRHA SEMINARA

Glavni zadatak svakog laboratorija je zaprimiti uzorak, ispitati ga i dati tehnički valjani rezultat. Povjerenje u valjanost tog rezultata je izuzetno važno jer na osnovi njega korisnici donose odluke. Osiguranje valjanosti ispitnih rezultata jedan je od zahtjeva norme HRN EN ISO/IEC 17025 i ocjenjuje se kod stjecanja i održavanja statusa akreditiranog laboratorija. Međutim, osiguranje kvalitete ispitnog rezultata bitno je ne samo za akreditirane laboratorije, već za sve one koji provode mjerenja i sve one koji na osnovi ispitnih rezultata donose zaključke. Osim međulaboratorijskih usporedbenih ispitivanja, laboratorijima stoje na 
raspolaganju različite unutarnje mjere osiguranja kvalitete ispitnog rezultata te će one također biti prikazane kroz iskustva iz različitih laboratorija i ocjeniteljsku praksu.

IZ PROGRAMA

 • unutarnje i vanjske mjere osiguranja valjanosti ispitnog rezultata
 • upotreba referentnih materijala
 • što su kontrolne karte i za što se mogu koristiti
 • međulaboratorijska ispitivanja i ispitivanja sposobnosti
 • zahtjevi za sljedivost
 • novosti u HRN EN ISO/IEC 17025:2017
 • primjenjive norme, ILAC i HAA dokumenti
 • primjeri iz prakse (ispitivanje građevinskih materijala, hrane, ekologije okoliša – podzemnih, površinskih i otpadnih voda, tla i otpada, naftnih proizvoda) 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 • voditeljima laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih kuća
 • voditeljima kvalitete, auditorima i ocjeniteljima
 • osobama zaposlenima u laboratorijima, inspekcijskim i certifikacijskim kućama
 • svima koji se zanimaju za ovu temu 

PREDAVAČI

Olga Štajdohar – Pađen
Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je 
auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“
 
Dalibor Sekulić
Doktor znanosti, voditelj umjernog laboratorija u Institutu IGH (prije toga voditelj kvalitete laboratorija za beton i opeku). Uvođenjem sustava kvalitete i poslovima osiguranja kvalitete laboratorija bavi se više od petnaest godina. Autor većeg broja radova iz područja nerazornih ispitivanja i monitoringa stanja konstrukcija, osiguranja kvalitete laboratorija i sl. Interni ocjenitelj u laboratorijima IGH, organizirao nekoliko međulaboratorijskih usporedbi. Član tehničkog odbora 135 „Nerazorne metode ispitivanja”, član HMD, HSGI, Hrvatskog fizikalnog društva i radne skupine za međulaboratorijska ispitivanja pri HAA. 
 
Ružica Marinčić
Diplomirani inženjer kemijske tehnologije, Stručnjak za kontrolu kvalitete, Laboratorij kontrole kvalitete INA MAZIVA d.o.o., Član INA grupe, koji je već dugi niz godina akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovala u ustroju i akreditaciji laboratorija kao Tehnički voditelj. Interni je auditor za normu ISO 9001 kao i za normu HRN EN ISO/IEC 17025. Autor je brojnih radova iz područja akreditacije. Organiziranje sudjelovanja u MLU i analiza dobivenih rezultata dio je njezinih svakodnevnih zadataka. 
 
Mario Ančić
Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17020 i HRN EN ISO/IEC 17065. Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije. 
 
Ana Čop
Načelnica Odjela za akreditiranje ispitnih i umjernih laboratorija u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji, i odgovorna za shemu ispitni laboratoriji (HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043 i HRN EN ISO 15189). Doktorica je znanosti iz područja kemije, u HAA radi i kao vodeći ocjenitelj za ispitne laboratorije (HRN EN ISO/IEC 17025) i medicinske laboratorije (HRN ISO 15189). Sudjeluje u radu stručnih tijela HAA, HZN i EA. Autorica je niza radova iz područja akreditacije i fizikalne kemije. 
 Prijava na seminar (10.5.2018)
Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Početak poslovne 2018. godine

 Početak 2018

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.