Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

KAKO PRIJEĆI NA NOVU ISO/IEC 17025:2017 (Iskustva i praktični savjeti)

 

SVRHA SEMINARA

 

Krajem 2017. godine objavljeno je novo izdanje norme ISO/IEC 17025. Nakon dvanaest godina rada prema prethodnom izdanju ove norme, laboratoriji su se našli u situaciji da se moraju u zadanim rokovima prilagoditi novim zahtjevima. Pri tome se suočavaju s mnogim nedoumicama. Promijenila se struktura norme, uvedeni su novi zahtjevi, a neki koji su postojali sada su ispušteni ili više nisu tako jasno iskazani jer su sadržani u nekom drugim dijelovima norme.

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o promjenama u novom izdanju norme te kako što jednostavnije prilagoditi svoj sustav upravljanja u laboratoriju, pokazati određena rješenja iz laboratorijske prakse, iz ocjeniteljske prakse kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.
 

 

IZ PROGRAMA

 

·         Što je novo u novoj HRN EN ISO/IEC 17025:2017; Moramo li mijenjati cijelu dokumentaciju

·         Što predstavlja pojam „dokumentirana informacija“, a što nadzor nad podacima i upravljanje informacijama

·         Što je s priručnikom kvalitete i izjavom o politici kvalitete; Treba li nam i dalje dokument „Glavni popis dokumentacije“

·         Postoje li i dalje tehnički voditelj laboratorija i voditelj kvalitete

·         Što je to rizik od nepristranosti i kako ga prikazati; Kako prepoznati ostale rizike i prilike i kako ih obrađivati; Moramo li ukinuti proceduru „Preventivne radnje“

·         Pojam valjanost umjesto kvalitete ispitnih rezultata - što se tu promijenilo;

·         Što se misli pod verfikacijom ispitne opreme

·         Moramo li provoditi ocjenu učinkovitosti osposobljavanja ako nije navedena kao zahtjev

·         Komunikacija s HAA i rokovi prelaska

·         Iskustva ocjenitelja u ocjenjivanju prema novoj normi

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 

·         voditeljima laboratorija; voditeljima kvalitete

·         osobama zaduženim za pripremu dokumentacije za prelazak na novu normu ISO 17025

·         internim auditorima

·         osobama zaposlenima u laboratorijima

·         svima koji se zanimaju za ovu temu

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Sudjeluje u radu TO Z2 Ocjenjivanje sukladnosti i akreditacija pri HZN koji je zadužen za normu ISO/IEC 17025. Autorica je knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“.

 

Vesna Šimunić Mežnarić

Zaposlena u Bioinstitutu d.o.o. kao voditeljica kvalitete u Laboratorijskoj djelatnosti. Prijelaz na akreditaciju prema novoj normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 uspješno je proveden početkom 2019. za svih preko 180 metoda ispitivanja.

Područjem kvalitete bavi se petnaest godina (ISO/IEC 17025, ISO/IEC 17020, ISO 9001, ISO 14001). Radi na razvoju spektroskopskih i kromatografskih metoda te je doktorica znanosti i znanstvena suradnica, autorica znanstvenih radova iz područja organske kemije, ekologije, te zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane.

 

Marija Trkmić

Voditeljica je Centralno kemijsko -tehnološkog laboratorija (CKTL) HEP-Proizvodnje d.o.o. koji je akreditiran od 2011. godine. U postupku pripreme laboratorija za prvu akreditaciju radila je na poslovima Voditelja kvalitete laboratorija. Prijelaz na akreditaciju prema novoj normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 uspješno je proveden za cijeli opseg akreditacija (ispitivanje loživog ulja, ugljena, koksa i čvrstog biogoriva). Stručni je ocjenitelj ispitnih laboratorija za područja goriva pri Hrvatskoj i Slovenskoj akreditacijskoj agenciji.

 

Vjekoslav Živković

Doktor znanosti, dugogodišnji voditelj kvalitete (trenutno zamjenik voditelja laboratorija i voditelja kvalitete) u Laboratoriju za drvo u graditeljstvu na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je akreditiran od 2009. godine. Interni ocjenitelj u laboratorijima Šumarskog fakulteta i ekspert HAA za područje ispitivanja proizvoda od drva za graditeljstvo. Laboratorij je među prvima proveo tranziciju sustava upravljanja na novo izdanje norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017 tijekom redovitog nadzora u srpnju 2018.

 

Ana Čop

Načelnica Odjela za akreditiranje ispitnih i umjernih laboratorija u Hrvatskoj akre-ditacijskoj agenciji, i odgovorna za shemu ispitni laboratoriji (HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043 i HRN EN ISO 15189). Doktorica je znanosti iz područja kemije, u HAA radi i kao vodeći ocjenitelj za ispitne laboratorije (HRN EN ISO/IEC 17025) i medicinske laboratorije (HRN ISO 15189). Sudjeluje u radu stručnih tijela HAA, HZN i EA. Autorica je niza radova iz područja akreditacije i fizikalne kemije.
Prijava na seminar (30.05.2019)
Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Dan KALa

"Dan KALa" - 25.02.2009.

U nastavku možete preuzeti sve slike s "Dana KALa".


25.02.2009. - 34 slike, 1.6MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.