Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

UZORKOVANJE I NJEGOV DOPRINOS MJERNOJ NESIGURNOSTI (Iskustva i praktični savjeti)

 

SVRHA SEMINARA

Nakon dvanaest godina rada prema normi ISO/IEC 17025:2005, došlo je do njenog novog i preinačenog izdanja. Promijenila se struktura norme, uvedeni su novi zahtjevi, a neki koji su postojali, sada su ispušteni ili više nisu tako jasno iskazani jer su sadržani u nekom drugim dijelovima norme. Od laboratorija se očekuje da ispitni rezultati koje iskazuju budu vjerodostojni. Na osnovi tih rezultata donose se brojne odluke koje mogu imati i nesagledive posljedice. Da bismo na osnovi rezultata dobivenih ispitivanjem uzorka donijeli ispravni zaključak o svojstvima cjeline, važno je da je taj uzorak reprezentativan. U novom izdanju norme ISO/IEC 17025:2017 izričiti je zahtjev da se prilikom procjene mjerne nesigurnosti uzima i doprinos koji dolazi od uzorkovanja. Svrha ovog seminara je polaznicima pružiti potrebne informacije o postupcima uzorkovanja, zahtjevima koje postavlja HAA kao i procjeni mjerne nesigurnosti kod uzorkovanja. Prikazat će se određena rješenja iz laboratorijske prakse, iskustva iz ocjeniteljske prakse te omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

 

 

IZ PROGRAMA

 • Što je novo u novoj ISO/IEC 17025 – kratki pregled
 • Što je uzorkovanje za potrebe laboratorijskih ispitivanja i inspekcijskih aktivnosti; Uzimanje uzoraka, čuvanje i transport
 • Osposobljenost osoblja za uzorkovanje
 • Upravljanje dokumentima i zapisima za uzorkovanje
 • Procjene mjerne nesigurnosti kod uzrokovanja
 • Što je novo u novoj ISO/IEC 17025 vezano uz uzorkovanje
 • HAA zahtjevi kod akreditacije uzorkovanja
 • Primjeri iz prakse (uzorkovanje za ispitivanje građevinskih materijala, vode za piće, otpadnih i podzemnih voda, otpada te čvrstih biogoriva)

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 • voditeljima laboratorija; voditeljima kvalitete
 • internim auditorima
 • osobama zaposlenima u laboratorijima, ali i certifikacijskim i inspekcijskim tijelima
 • svima koji se zanimaju za ovu temu 

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Sudjeluje u radu TO Z2 Ocjenjivanje sukladnosti i akreditacija pri HZN koji je zadužen za normu ISO/IEC 17025. Autorica je knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“

 

Marija Trkmić

Voditeljica Centralno kemijsko -tehnološkog laboratorija (CKTL) HEP-Proizvodnje d.o.o. koji je akreditiran od 2011. godine. U postupku pripreme laboratorija za prvu akreditaciju radila je na poslovima Voditelja kvalitete laboratorija. Prijelaz na akreditaciju prema novoj normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 uspješno je proveden za cijeli opseg akreditacija (ispitivanje loživog ulja, ugljena, koksa i čvrstog biogoriva). Stručni je ocjenitelj ispitnih laboratorija za područja goriva pri Hrvatskoj i Slovenskoj akreditacijskoj agenciji.

 

Dalibor Sekulić

Doktor znanosti, voditelj umjernog laboratorija u Institutu IGH (prije toga voditelj kvalitete laboratorija za beton i opeku). Uvođenjem sustava kvalitete i poslovima osiguranja kvalitete laboratorija bavi se više od petnaest godina. Autor većeg broja radova iz područja nerazornih ispitivanja i monitoringa stanja konstrukcija, osiguranja kvalitete laboratorija i sl. Interni ocjenitelj u laboratorijima IGH, organizirao nekoliko međulaboratorijskih usporedbi. Član tehničkog odbora 135 „Nerazorne metode ispitivanja”, član HMD i HSGI.

 

Mario Ančić

Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17020 i HRN EN ISO/IEC 17065. Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije.

 

Ivan Stamenković

Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, s dugogodišnjim iskustvom ocjenjivanja sustava upravljanja laboratorijem sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025. Zaposlenik je Hrvatske akreditacijske agencije, na mjestu višeg stručnog savjetnika za akreditaciju ispitnih laboratorija te vodeći ocjenitelj u postupcima akreditacije ispitnih (HRN EN ISO/IEC 17025) medicinskih (HRN ISO 15189) laboratorija te inspekcijskih tijela (HRN EN ISO/IEC 17020).Prijava na seminar (13. prosinca 2019.)
Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Upravljamje ispitnom opremom - 07.04.2011.

Upravljamje ispitnom opremom - 07.04.2011.

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara "Upravljamje ispitnom opremom".


07.04.2011. - 21 slika, 1.1 MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.