Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

RAZUMJETI KONTROLNE KARTE (Što su, čemu služe, kako ih izraditi i kako ih tumačiti; Novosti u novoj ISO 17025)

 

SVRHA SEMINARA

 

Osiguranje kvalitete ispitnih rezultata jedan je od zahtjeva norme HRN EN ISO/IEC 17025 i ocjenjuje se kod stjecanja i održavanja statusa akreditiranog laboratorija. Međutim, osiguranje kvalitete ispitnog rezultata bitno je ne samo za akreditirane laboratorije, već za sve one koji provode mjerenja i na osnovi njih donose zaključke.

Osim međulaboratorijskih usporedbenih ispitivanja, laboratorijima stoje na raspolaganju različite unutarnje mjere osiguranja kvalitete ispitnog rezultata, a kontrolne karte su jedna od njih.

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o načinu izrade i tumačenju kontrolnih karata, pokazati određena rješenja iz prakse, iskustva laboratorija kod ocjenjivanja ovog zahtjeva norme od strane Hrvatske akreditacijske agencije kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

U sklopu seminara prikazat će se i novosti u izdanju norme HRNEN ISO/IEC 17025:2017 kao i uputiti na rokove prelaska u skladu s odlukom ILAC-a.

 

 

 

IZ PROGRAMA

 • što je novo u novoj ISO/IEC 17025

 • što su kontrolne karte i za što se mogu koristiti

 • vrste kontrolnih karata

 • kako odrediti središnju liniju i kontrolne linije

 • osnove statistike potrebne za izradu kontrolnih karata

 • kako tumačiti kretanja rezultata na kontrolnim kartama

 • kada se smije izdati ispitni rezultat, a kada ne

 • primjenjive norme, ILAC i HAA dokumenti

 • primjeri iz prakse

 • druge primjene kontrolnih karata (u proizvodnji, praćenje nesukladnosti, praćenje reklamacija po kategorijama i sl.)

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 •    voditeljima laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih kuća

 •    voditeljima kvalitete

 •    auditorima i ocjeniteljima

 •    osobama zaposlenima u laboratorijima, inspekcijskim i certifikacijskim kućama

 •    osobama zaposlenim u tvrtkama koje vode kontrolne karte u proizvodnji i svojim laboratorijima

 •    svima koji se zanimaju za ovu temu

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“ kao i upravo objavljenje knjige „Plivati laboratorijem i ostati živ – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“

 

Biserka Runje

Redovita profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Područje rada uključuje podučavanje i istraživanje na području kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitete, dimenzionalnog mjeriteljstva, dimenzionalnog nanomjeriteljstva i statističkog modeliranja u mjeriteljstvu. Kao autorica i koautorica objavila je više od 80 znanstvenih i stručnih radova.

 

Mario Ančić

Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Eurofins Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025 i HRN EN ISO/IEC 17020.  Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada te SRF-a, komposta i digestata. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije.

 

Prijava na seminar (22.10.2020)
Download Letak (pdf)

 

« Natrag

Galerija Slika
Primjena uredbe UR 305 za građevne proizvode

Primjena uredbe UR 305 za građevne proizvode - 30.01.2014.

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Primjena uredbe UR 305 za građevne proizvode.

30.01.2014., 9.51MB, 34 slike

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.