Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

PRIMJENA STATISTIKE U LABORATORIJU

 

SVRHA SEMINARA

 

Glavni zadatak svakog laboratorija je zaprimiti uzorak, ispitati ga i dati tehnički valjani rezultat. Povjerenje u valjanost tog rezultata je izuzetno važno jer na osnovi njega korisnici donose odluke.

 

Osiguranje valjanosti ispitnih rezultata jedan je od zahtjeva norme HRN EN ISO/IEC 17025 i ocjenjuje se kod stjecanja i održavanja statusa akreditiranog laboratorija. Međutim, osiguranje valjanosti ispitnog rezultata bitno je ne samo za akreditirane laboratorije, već za sve one koji provode mjerenja i na osnovi njih donose zaključke.

Statistika kao alat važna je za valjanost ispitnog rezultata i tumačenje tih rezultata, a mnogima nije bila sastavni dio njihovog temeljnog obrazovanja.

 

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije, prikazati neke konkretne primjere te dati dodatne ideje za poboljšanje primjene statistike u laboratoriju.

 

 

 

IZ PROGRAMA

 • Osnovni pojmovi u statistici (populacija, jedinka, reprezentativni uzorak …)

 • Vrste vjerojatnostnih razdioba i svojstva normalne razdiobe

 • Srednje vrijednosti i standardno odstupanje

 • Primjena statističkih testova

 • Osnovni pojmovi u mjeriteljstvu (preciznost, točnost, ponovljivost, obnovljivost, validacija i verifikacija metoda …)

 • Primjena statistike u laboratoriju (kod vođenja brige o ispitnoj opremi, praćenja uvjeta okoline, dokazivanja kompetentnosti osoblja, uzorkovanja, validacije i verifikacije metoda, međulaboratorijskih ispitivanja, izrade i tumačenja kontrolnih karata, procjenjivanja mjerne nesigurnosti i davanja izjava o sukladnosti)

 

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 • voditeljima laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih kuća

 • voditeljima kvalitete

 • auditorima i ocjeniteljima

 • osobama zaposlenima u laboratorijima, inspekcijskim i certifikacijskim kućama

 • osobama zaposlenim u tvrtkama koje vode kontrolne karte u proizvodnji i svojim laboratorijima te imaju potrebu

 • svima koji se zanimaju za ovu temu

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“ kao i nedavno objavljenje knjige „Plivati laboratorijem i ostati živ – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“ 

 

Prijava na seminar (15.04.2021)
Download Letak (pdf)

 

« Natrag

Galerija Slika
CROLAB i EU fondovi - 26.04.2013.

CROLAB i EU fondovi - 26.04.2013

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara CROLAB I EU fondovi.


26.04.2013 - 12 slika, 3.2MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.