Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

RAZUMJETI KONTROLNE KARTE (Što su, čemu služe, kako ih izraditi i kako ih tumačiti)

 

SVRHA SEMINARA

 

Glavni zadatak svakog laboratorija je zaprimiti uzorak, ispitati ga i dati tehnički valjani rezultat. Povjerenje u valjanost tog rezultata je izuzetno važno jer na osnovi njega korisnici donose odluke.

Osiguranje kvalitete ispitnih rezultata jedan je od zahtjeva norme HRN EN ISO/IEC 17025 i ocjenjuje se kod stjecanja i održavanja statusa akreditiranog laboratorija. Međutim, osiguranje kvalitete ispitnog rezultata bitno je ne samo za akreditirane laboratorije, već za sve one koji provode mjerenja i na osnovi njih donose zaključke.

Osim međulaboratorijskih usporedbenih ispitivanja, laboratorijima stoje na raspolaganju različite unutarnje mjere osiguranja kvalitete ispitnog rezultata, a kontrolne karte su jedna od njih.

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o načinu izrade i tumačenju kontrolnih karata, pokazati određena rješenja iz prakse, iskustva laboratorija kod ocjenjivanja ovog zahtjeva norme od strane Hrvatske akreditacijske agencije kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

 

 

 

IZ PROGRAMA

 

·    Osiguranje valjanosti ispitnih rezultata

·    što su kontrolne karte i za što se mogu koristiti

·    vrste kontrolnih karata

·    kako odrediti središnju liniju i kontrolne linije

·    osnove statistike potrebne za izradu kontrolnih karata

·    kako tumačiti kretanja rezultata na kontrolnim kartama

·    kada se smije izdati ispitni rezultat, a kada ne

·    primjenjive norme, ILAC i HAA dokumenti

·    primjeri iz prakse

 

·    druge primjene kontrolnih karata (u proizvodnji, praćenje nesukladnosti, praćenje reklamacija po kategorijama i sl.)

 

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

   ·   voditeljima laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih kuća

    ·   voditeljima kvalitete

    ·   auditorima i ocjeniteljima

    ·   osobama zaposlenima u laboratorijima, inspekcijskim i certifikacijskim kućama

    ·   osobama zaposlenim u tvrtkama koje vode kontrolne karte u proizvodnji i svojim laboratorijima

    ·   svima koji se zanimaju za ovu temu

 

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“ kao i nedavno objavljene knjige „Plivati laboratorijem i ostati živ – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“.

 

Biserka Runje

Redovita profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Područje rada uključuje podučavanje i istraživanje na području kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitete, dimenzionalnog mjeriteljstva, dimenzionalnog nanomjeriteljstva i statističkog modeliranja u mjeriteljstvu. Kao autorica i koautorica objavila je više od 80 znanstvenih i stručnih radova.

 

Mario Ančić

Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Eurofins Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025 i HRN EN ISO/IEC 17020.  Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada te SRF-a, komposta i digestata. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije.

 

 

Prijava na seminar (24.05.2021)
Download Letak (pdf)

 

« Natrag

Galerija Slika
CROLAB 10. konferencija 15.-18. listopad 2014. Šibenik

Deseta međunarodna konferencija "KOMPETENTNOST LABORATORIJA" 15.-18. listopad 2014. Šibenik

Tenth international conference "LABORATORY COMPETENCE" 15.-18. October 2014. Šibenik

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.