Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

UPRAVLJANJE ISPITNOM OPREMOM

 

SVRHA SEMINARA 

 

 

Povjerenje u ispitne rezultate jedan je od glavnih zahtjeva uklanjanja prepreka međunarodnoj trgovini. Pouzdanih ispitnih rezultata nema bez odgovarajuće i pouzdane ispitne opreme.

Vođenje brige o ispitnoj opremi zahtjeva značajan angažman financijskih, vremenskih i ljudskih resursa što menadžment često promatra samo kao trošak. Laboratoriji se u svome radu susreću s mnogim izazovima, a optimalno upravljanje ispitnom opremom kako u troškovnom smislu tako i što se tiče njezine prikladnosti i raspoloživosti, svakako je jedan od najvećih.

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o zahtjevima za upravljanje ispitnom opremom iz ISO/IEC 17025, ISO 15189 i ISO/IEC 17020, pokazati određena rješenja iz laboratorijske prakse, iz ocjeniteljske prakse kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

 

 

IZ PROGRAMA

 

   ·     nabava ispitne opreme, puštanje u rad, označavanje, skladištenje, održavanje, iznošenje iz laboratorija, vođenje evidencije opreme putem računala

   ·     neispravna ispitna oprema, posuđivanje opreme, oprema koju je napravio sam laboratorij

   ·     što spada u zakonsko mjeriteljstvo, a što ne, uloga DZM u mjeriteljstvu

   ·     umjeravanje i ovjeravanje, sljedivost, određivanje i optimiranje umjernih razdoblja

   ·     kako čitati umjernice i ovjernice

   ·     kojim državnim etalonima Hrvatska raspolaže

   ·     dokumenti HAA vezano uz sljedivost rezultata mjerenja

   ·     zahtjevi iz normi vezano uz ispitnu opremu i sljedivost rezultata mjerenja

   ·     iskustva ocjenitelja vezano uz ocjenjivanje udovoljavanja zahtjevima za ispitnu opremu

   

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 

   ·     voditeljima laboratorija i inspekcijskih tijela; voditeljima kvalitete

   ·     osobama zaduženim za vođenje brige o ispitnoj opremi

   ·     osobama zaposlenima u laboratorijima i inspekcijskim kućama

   ·     proizvođačima i distributerima ispitne opreme

 

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“ kao i knjige „Plivati laboratorijem i ostati živ – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“.

 

Lovorka Grgec Bermanec

Redovita profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku. Voditeljica Laboratorija za procesna mjerenja istog fakulteta, nositelja državnih etalona za tlak, temperaturu i vlažnost.

Sudjelovala je u ustroju i akreditaciji Laboratorija kao i u više međunarodnih međulaboratorijskih usporedbi. Predavačica na seminarima vezano uz normu HRN EN ISO/IEC 17025 i HRN EN ISO/IEC 17020, a za potrebe HAA (Hrvatske akreditacijske agencije), SA (Slovenske akreditacije) i ATS-a (Akreditaciono telo Srbije) radi kao stručni ocjenitelj.

 

Dalibor Sekulić

Voditelj umjernog laboratorija u Institutu IGH (prije toga voditelj kvalitete laboratorija za materijale). Uvođenjem sustava kvalitete i poslovima osiguranja kvalitete laboratorija bavi se od samih početaka akreditacije u Hrvatskoj. Doktorirao na temu nerazornih metoda ispitivanja betonskih konstrukcija. Autor većeg broja radova iz područja nerazornih ispitivanja, monitoringa stanja konstrukcija, osiguranja kvalitete laboratorija i sl. Interni ocjenitelj u laboratorijima IGH, organizirao nekoliko međulaboratorijskih usporedbi. Član tehničkog odbora 135 „Nerazorne metode ispitivanja”, član HMD i HSGI.

 

Iva Sabljak

Sveučilišna specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane. Savjetnica direktora za laboratorij i Voditeljica kvalitete u laboratoriju Eurofins Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001, GMP+ B10, GMP+ B11 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025. Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovala u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja hrane i hrane za životinje.

 


Prijava na seminar (26.11.2021)
Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Kompetentnost osoblja - 05.10.2011.

Kompetentnost osoblja - 05.10.2011.

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Zakonodavstvo o hrani i norme.


05.10.2011. - 25 slika, 1.16MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.