Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

 

DAVANJE IZJAVA O SUKLADNOSTI I MJERNA NESIGURNOST (Iskustva i praktični savjeti)

 

SVRHA SEMINARA 

 

Nakon dvanaest godina rada prema normi ISO/IEC 17025:2005, došlo je do njenog novog i preinačenog izdanja. Promijenila se struktura norme, uvedeni su novi zahtjevi, a neki koji su postojali, sada su ispušteni ili više nisu tako jasno iskazani jer su sadržani u nekom drugim dijelovima norme.

Od laboratorija se i prije u određenim slučajevima očekivalo da ocjeni dobivene ispitne rezultate odnosno izjave o sukladnosti sa specifikacijama, normama ili pravilnicima uključi u svoj ispitni izvještaji. U izdanju norme ISO/IEC 17025:2017 ovo je iskazano kao posebni zahtjev i postavljena su pravila kojih se laboratoriji moraju pridržavati.

Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o promjenama u novom izdanju norme, o promjenama vezanim uz davanje izjava o sukladnosti i uzimanju u obzir mjerne nesigurnosti, pokazati određena rješenja iz laboratorijske prakse, iz ocjeniteljske prakse kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

 

 

IZ PROGRAMA

 

   ·         Novosti u novoj HRN EN ISO/IEC 17025:2017 – kratki pregled

   ·         Što je izjava o sukladnosti i mora li je laboratorij davati

   ·         Uzimanje u obzir pravila odlučivanja kod nuđenja i ugovaranja

   ·         Mjerna nesigurnost i njezino iskazivanje uz ispitni rezultat

   ·         Rizici od neispravne odluke

   ·         Prikazivanje izjava o sukladnosti i pravila odlučivanja u ispitnim izvještajima

   ·         Primjeri iz različitih laboratorija

   ·         Iskustva ocjenitelja u ocjenjivanju ovog zahtjeva norme

 

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 

   ·     voditeljima laboratorija i inspekcijskih tijela; voditeljima kvalitete

   ·     osobama zaduženim za vođenje brige o ispitnoj opremi

   ·     osobama zaposlenima u laboratorijima i inspekcijskim kućama

   ·     proizvođačima i distributerima ispitne opreme

 

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

Dugi niz godina radila je u VN laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Autorica knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“ te „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“ kao i knjige „Plivati laboratorijem i ostati živ – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“.

 

Marija Trkmić

Voditeljica je Centralno kemijsko -tehnološkog laboratorija (CKTL) HEP-Proizvodnje d.o.o. koji je akreditiran od 2011. godine. U postupku pripreme laboratorija za prvu akreditaciju radila je na poslovima Voditelja kvalitete laboratorija. Prijelaz na akreditaciju prema novoj normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 uspješno je proveden za cijeli opseg akreditacija (ispitivanje loživog ulja, ugljena, koksa i čvrstog biogoriva). Stručni je ocjenitelj ispitnih laboratorija za područja goriva pri Hrvatskoj i Slovenskoj akreditacijskoj agenciji.

 

Mario Ančić

Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Eurofins Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025 i HRN EN ISO/IEC 17020.  Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada te SRF-a, komposta i digestata. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije.

 

Dalibor Sekulić

Voditelj umjernog laboratorija u Institutu IGH (prije toga voditelj kvalitete laboratorija za materijale). Uvođenjem sustava kvalitete i poslovima osiguranja kvalitete laboratorija bavi se od samih početaka akreditacije u Hrvatskoj. Doktorirao na temu nerazornih metoda ispitivanja betonskih konstrukcija. Autor većeg broja radova iz područja nerazornih ispitivanja, monitoringa stanja konstrukcija, osiguranja kvalitete laboratorija i sl. Interni ocjenitelj u laboratorijima IGH, organizirao nekoliko međulaboratorijskih usporedbi. Član tehničkog odbora 135 „Nerazorne metode ispitivanja”, član HMD i HSGI.

 


Prijava na seminar (09.12.2021)
Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Kako (ne) pisati nesukladnosti -06.06.2013.

Kako ne pisati nesukladnosti - 06.06.2013

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Kako ne pisati nesukladnosti.


06.06.2013 - 18 slika, 6MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.