Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 

HGK_logo

 

kvaliteta_logo

 

izvorno_logo

 

Shimadzu

 

eurolab_logo

 

LGC

 

Naslovnica

Rizici kod upravljanja ispitnom opremom

 

 

SVRHA SEMINARA 

Povjerenje u ispitne rezultate jedan je od glavnih zahtjeva uklanjanja prepreka međunarodnoj trgovini. Pouzdanih ispitnih rezultata nema bez odgovarajuće i pouzdane ispitne opreme. Vođenje brige o ispitnoj opremi zahtjeva značajan angažman financijskih, vremenskih i ljudskih resursa što menadžment često promatra samo kao trošak. Laboratoriji se u svome radu susreću s mnogim izazovima, a optimalno upravljanje ispitnom opremom kako u troškovnom smislu tako i što se tiče njezine prikladnosti i raspoloživosti, svakako je jedan od najvećih. Svrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o zahtjevima za upravljanje ispitnom opremom iz ISO/IEC 17025, ISO 15189 i ISO/IEC 17020, pokazati određena rješenja iz laboratorijske prakse posebice vezano uz procjene rizika kod ispitne opreme, iskustva s ocjeniteljima kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

 

 

IZ PROGRAMA

 

 • nabava ispitne opreme, označavanje, puštanje u rad, skladištenje, održavanje, iznošenje iz laboratorija, vođenje evidencije opreme putem računala
 • neispravna ispitna oprema, posuđivanje opreme, oprema koju je napravio sam laboratorij
 • što spada u zakonsko mjeriteljstvo, a što ne, uloga DZM u mjeriteljstvu, državni etaloni
 • umjeravanje i ovjeravanje, sljedivost, određivanje i optimiranje umjernih razdoblja
 • zahtjevi iz normi vezano uz ispitnu opremu i sljedivost rezultata mjerenja
 • dokumenti HAA vezano uz sljedivost rezultata mjerenja
 • iskustva s ocjeniteljima u ocjenjivanju ovog zahtjeva
 • prepoznavanje i procjene rizika kod upravljanja ispitnom opremom – iskustva i primjeri iz laboratorija 

   

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

 

 • voditeljima laboratorija i inspekcijskih tijela; voditeljima kvalitete
 • osobama zaduženim za vođenje brige o ispitnoj opremi
 • osobama zaposlenima u laboratorijima i inspekcijskim kućama
 • proizvođačima i distributerima ispitne opreme
 • svima koji se zanimaju za ovu temu 

 

PREDAVAČI

 

Olga Štajdohar – Pađen

 

Dugi niz godina radila je u laboratoriju Instituta za elektroprivredu i energetiku, prvom akreditiranom laboratoriju u Hrvatskoj od strane HAA. Od samih početaka je vodila pripremu laboratorija za akreditaciju i kasnije unaprjeđivanje i nadogradnju sustava te proširenje opsega akreditacije. Vodeći je auditor za normu ISO 9001 i autor brojnih članaka iz područja upravljanja kvalitetom. Sudjeluje u radu TO Z2 Ocjenjivanje sukladnosti i akreditacija pri HZN koji je zadužen za normu ISO/IEC 17025. te TO 574 Sustavi upravljanja: kvalitetom, rizicima, vrijednostima i inovacijama. Autorica je četiri stručne knjige „Plivati s ISO-om i ostati živ - Što je kvaliteta i kako njome upravljati u poslovnom i privatnom životu“, „Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju“, „Plivati laboratorijem i ostati živ - – Postati i ostati akreditirani laboratorij, ili ipak bolje ne“ te „Alati i tehnike za svaki dan – U poslovnom i privatnom životu“.

 

 

Vladimir Stankov

 

Magistar kemije i voditelj fizikalno-kemijskih i instrumentalnih analiza u laboratoriju Sample Control d.o.o. akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025:2017. Odgovoran za razvoj i validaciju analitičkih metoda, pripremu laboratorija za akreditaciju te voditelj istraživačkih i razvojnih projekata laboratorija. Dugogodišnji autor tekstova za časopis Meso u rubrici ''Važno je znati'' te autor radova u znanstvenim časopisima iz područja analitičke kemije i inženjerstva okoliša. 

 

 

Dalibor Sekulić

 

Voditelj umjernog laboratorija u Institutu IGH (prije toga voditelj kvalitete laboratorija za materijale). Uvođenjem sustava kvalitete i poslovima osiguranja kvalitete laboratorija bavi se od samih početaka akreditacije u Hrvatskoj. Doktorirao na temu nerazornih metoda ispitivanja betonskih konstrukcija. Autor većeg broja radova iz područja nerazornih ispitivanja, monitoringa stanja konstrukcija, osiguranja kvalitete laboratorija i sl. Interni ocjenitelj u laboratorijima IGH, organizirao nekoliko međulaboratorijskih usporedbi. Član tehničkog odbora 135 „Nerazorne metode ispitivanja”, član HMD i HSGI.

 

 

Mario Ančić

 

Diplomirani inženjer biologije. Voditelj odjela Ekologije okoliša i zamjenik voditeljice sustava kvalitete u laboratoriju Eurofins Croatiakontrola d.o.o. koji je certificiran prema normi ISO 9001 i akreditiran prema HRN EN ISO/IEC 17025 i HRN EN ISO/IEC 17020. Interni auditor za norme ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Sudjelovao u pripremi laboratorija za akreditaciju iz područja uzorkovanja i ispitivanja voda, tla i otpada te SRF-a, komposta i digestata. Radi na ispitivanjima iz područja plinske kromatografije.
Prijava na seminar (15. prosinca 2023.)
Download Letak (pdf)

 

« Natrag

Galerija Slika
Upravljanje dokumentacijom u laboratoriju - 25.04.2012.

Upravljanje dokumentacijom u laboratoriju - 25.04.2012.

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Upravljanje dokumentacijom u laboratoriju.


25.04.2012 - 16 slika, 4.27MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.