Članovi

Korisničko ime:
Lozinka:

 

eurolab_logo

 

 

 

LGC

 

Shimadzu

 

Seminari

Eterična ulja, hidrolati i biljni ekstrakti

 

SVRHA SEMINARA

 

Eterična ulja su smjese velikog broja hlapljivih, aromatičnih sastavnica dobivenih iz biljnog materijala postupkom destilacije, tiještenja ili ekstrakcije. U njihovom sastavu dominiraju terpenski i fenilpropanski spojevi. Eterična ulja moraju svojom kakvoćom odgovarati međunarodnim normama (ISO) i odredbama europske i nacionalne farmakopeje te sadržavati oznake prema kojima se svako od njih može precizno identificirati. Dopuštenost i uvjeti njihove uporabe u hrani i kozmetici te ostalim proizvodima široke potrošnje propisuju se podzakonskim aktima Zakona o hrani (NN 46/2007) i Zakona o predmetima opće uporabe (NN 85/2006). Čista eterična ulja se kao koncentrirane smjese organskih spojeva tretiraju kao kemikalije, koje podliježu odredbama europske uredbe o razvrstavanju, obilježavanju i pakiranju kemikalija (CLP Uredba), prema kojoj za svako eterično ulje mora biti ispunjen i sigurnosno-tehnički list (STL) čiji podaci omogućavaju stručnim korisnicima poduzimanje mjera neophodnih za zaštitu okoliša i osiguranje zdrave i sigurne radne okoline.

Hidrolati su sporedan proizvod destilacije aromatičnog bilja vodenom parom koji sadrže hlapljive sastojke bilja topljive u vodi kao i dispergirane kapljice eteričnog ulja koje nije bilo moguće odvojiti. Nalaze sve širu primjenu u proizvodnji hrane i kozmetike, stoga podliježu i propisima obaju područja.

Biljni ekstrakti se dobivaju postupkom odjeljivanja sastavnica pojedinih biljnih dijelova na temelju njihove različite topljivosti u otapalu. Mogu se koristiti u farmaciji, kozmetici te kao sirovine za proizvodnju aroma i začina ili dodataka prehrani. Ovisno o njihovoj uporabi podliježu i različitim zakonskim propisima.

Svrha ovog seminara je pružiti informacije o klasifikaciji, obilježavanju, primjeni i kontroli eteričnih ulja, hidrolata i biljnih ekstrakata te svrsi STL i načinu njegovog ispunjavanja.

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

  • subjektima u poslovanju s hranom i predmetima široke potrošnje
  • osobama koje su ovlaštene za provođenje službene kontrole
  • osobama zaposlenim u laboratorijima koji provode ispitivanja eteričnih ulja, hidrolata i biljnih ekstrakata i proizvoda na njihovoj osnovi
  • proizvođačima i distributerima eteričnih ulja, hidrolata i biljnih ekstrakata
  • stručnom osoblju ljekarni, specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima te trgovinama na malo drogerijske robe
  • svim ostalim zainteresiranima

PREDAVAČI

 

mr. sc. Tea Havranek
Zaposlena u Hrvatskom zavodu za norme 14 godina. Voditelj Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju. Vodi područje normizacije Kemija, kemikalije, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Codex Alimentarius kontaktna točka je za Hrvatsku.

 

Darija Musulin, dipl. ing.
zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede kao viši stručni savjetnik za ekološku proizvodnju. Područje rada je usklađivanje zakonodavstva RH vezano za ekološku proizvodnju s relevantnim propisima EU. Predstavnik je Ministarstva pri Stalnom Odboru za ekološku proizvodnju Europske Komisije.

 

mr. sc. Jasminka Papić
Voditelj Odsjeka za arome i mirise u Službi za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Glavno područje rada su joj analitika, zakonodavstvo i edukacija vezani za područje biološki aktivnih tvari u hrani i kozmetici. Član je raznih ržavnih odbora i povjerenstava čiji programi uključuju područja aroma, prehrambenih enzima i biološki aktivnih tvari. Predsjednica je HZN/TO 54, Eterična ulja.

 

mr. sc. Dunja Uroić, dipl. ing.
U tvornici Ireks aroma zaposlena je od 1980. godine. radila je kao kreator mirisa-parfimer, radi analize mirisa i aroma, sirovina i eteričnih ulja metodom plinske kromatografije. Više od 10 godina izrađuje Sigurnosno tehničke listove mirisnih i aroma kompozicija, sirovina i eteričnih ulja.

 

mr.sc. Elizabeta Marok Grilec, mr.pharm.,
spec.kontrole i ispitivanja lijekova Tvrtku Kemig d.o.o. koja ove godine obilježava 20 godina postojanja, osniva 1992. godine. Tvrtka ima suvremeno opremljeni kontrolno-analitički laboratorij, za analizu aktivnih farmaceutskih i kozmetičkih sirovina, biljnih ekstrakata i eteričnih ulja.

Download Letak (pdf)

« Natrag

Galerija Slika
Kako (ne) pisati nesukladnosti -28.11.2014.

Kako (ne) pisati nesukladnosti - 28.11.2014

U nastavku možete preuzeti sve slike sa seminara Kako (ne) pisati nesukladnosti.


28.11.2014 -  13 slika, 4 MB, zip

Predavanje Udruge hrvatskih laboratorija u Puli (Izvor: http://www.istarski.hr/node/42883-u-puli-predavanje-udruge-hrvatskih-laboratorija)

Konačno, nakon deset godina postali smo punopravni članovi EUROLABa! To ćemo zajedno proslaviti na brojnim aktivnostim planiranim ove godine : 19.06.2013.-DAN CROLABA, 06.11.-09.11.2013. na konferenciji KOMPETENTNOST LABORATORIJA-OPATIJA 2013. i svečanim brojem Glasila.